BioMCN wint Northern Enlightenmentz

BioMCN heeft tijdens EemsDeltavisie 2017 de Northern Enlightenmentz verkiezing gewonnen. Het chemiebedrijf, dat sinds 2015 een volle dochter is van OCI Nitrogen, produceert in Delfzijl methanol uit aardgas. In Nederland lijkt BioMCN met haar nieuwste investering de leiding te nemen op het gebied van CO2 als grondstof voor de chemie. Door CO2 te binden aan haar restgas waterstof kan het bedrijf extra groene methanol produceren.

De Northern Enlightenmentz verkiezing is in het leven geroepen door Industrielinqs pers en platform, uitgever van onder meer het platform Petrochem. De verkiezing is bedoeld om de industrie in de noordelijke provincies in Nederland te inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties. En om innovaties en processen die de groene industriële revolutie kunnen veroorzaken een duwtje in de rug te geven.

De jury vindt het mooi dat een reststroom in hogere toegevoegde waarde weer wordt ingebracht. De waterstof wordt nu gewoon verbrand en straks gaat dat naar het product toe. Het zou volgens de jury een vliegwiel kunnen zijn naar de inzet van groene waterstof. Interessant als in de toekomst het bijproces mogelijk het hoofdproces wordt.

BioMCN nam het in de finale op tegen HeatMatrix en de samenwerking tussen ESD-SIC en ENGIE. De winnaar is gekozen door een vakjury. Deze jury verdeelde 60 van de 100 punten. Daarnaast kon er via internet worden gestemd (20 punten) en de bezoekers van het congres EemsDeltavisie mochten ook stemmen op hun favoriet.

Lees hier een uitgebreid artikel over de investering van BioMCN.

BioMCN, HeatMatrix en Lubrizol, ESD-SIC en ENGIE finalisten Northern Enlightenmentz

De Northern Enlightenmentz verkiezing is in het leven geroepen om de noordelijke provincies te inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties. En is bedoeld om innovaties en processen, die de groene industriële revolutie kunnen veroorzaken, een duwtje in de rug te geven.

De finalisten zijn: BioMCN dat door CO2 aan haar restgas waterstof te binden, extra groene methanol kan produceren. De tweede finalist is HeatMatrix dat warmte kan terugwinnen uit rookgassen. HeatMatrix heeft een warmtewisselaar van kunststof gemaakt die zelfs in de corrosieve omgeving van CPVC-fabrikant Lubrizol in Delfzijl blijft staan.

De laatste finalist is de combinatie van producent van siliciumcarbide ESD-SIC en energiebedrijf ENGIE. Zij zijn een unieke samenwerking aangegaan waarin Engie mag bepalen wanneer ESD-SIC wel of niet produceert.

Tijdens EemsDeltavisie 2017 wordt voor de vierde keer de Northern Enlightenment of the Year gekozen. De drie finalisten strijden om de eer om zich een jaar lang het meest lichtende voorbeeld voor een duurzame industrie in Noord Nederland te mogen noemen. Ook dit jaar wordt de winnaar gekozen door een onafhankelijke jury (die kan 60 punten verdelen), internetstemmers (20 punten) en bezoekers van EemsDeltavisie (20 punten).

Winnaar 2016

northern-enlightenmentz-winnaar-2016

Geert Laagland (Nuon), Aaldrik Haijer (Water & Energy Solutions), Sjoerd Visser (BASF) en Eertwijn van den Dool (Groningen Seaports)

BASF Heerenveen is vrijdag 16 september 2016 uitgeroepen tot winnaar van de Northern Enlightenmentz 2016 tijdens het congres EemsDeltavisie. Het bedrijf is daarmee een lichtend voorbeeld voor een duurzame toekomst.

BASF Heerenveen wist samen met het jonge bedrijf Water & Energy Solutions een energiereductie van maar liefst 33 procent te realiseren. Dat kon door heel anders naar productieprocessen en utilities te kijken. Zo bleek bij BASF dat de boilers van het fornuis, dat reststoffen uit het productieproces verbrandde, ook stoom produceren. Warmte uit de warmtekracht unit op het terrein was dus helemaal niet nodig. Uiteindelijk is de WKK verwijderd en zijn de absorptiekoelers vervangen door elektrisch aangedreven koelers.

De jury vindt het project van BASF Heerenveen inspirerend, doordat er door anders te kijken snel een energiebesparing is te realiseren. De jury: ‘De komende decennia is en blijft energiebesparing heel belangrijk. Hoe minder energie er nodig is, hoe gemakkelijker het wordt om een groot deel duurzaam op te lossen.

beeldmerk-enlightenmentzWat zijn Northern Enlightenmentz?

Enlightenmentz zijn lichtende voorbeelden voor een duurzame toekomst. Niet alleen duurzaam maar ook mooi, comfortabel en intuïtief. Samen kunnen ze de groene industriële revolutie veroorzaken.

De Northern Enlightenmentz zijn in het leven geroepen om de noordelijke provincies te inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties. En om innovaties en processen die de groene industriële revolutie kunnen veroorzaken een duwtje in de rug te geven.