beeldmerk-enlightenmentzWat zijn Northern Enlightenmentz?

Enlightenmentz zijn lichtende voorbeelden voor een duurzame toekomst. Niet alleen duurzaam maar ook mooi, comfortabel en intuïtief. Samen kunnen ze de groene industriële revolutie veroorzaken.

De Northern Enlightenmentz zijn in het leven geroepen om de noordelijke provincies te inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties. En om innovaties en processen die de groene industriële revolutie kunnen veroorzaken een duwtje in de rug te geven.

Winnaar 2016

northern-enlightenmentz-winnaar-2016

Geert Laagland (Nuon), Aaldrik Haijer (Water & Energy Solutions), Sjoerd Visser (BASF) en Eertwijn van den Dool (Groningen Seaports)

BASF Heerenveen is vrijdag 16 september 2016 uitgeroepen tot winnaar van de Northern Enlightenmentz 2016 tijdens het congres EemsDeltavisie. Het bedrijf is daarmee een lichtend voorbeeld voor een duurzame toekomst.

BASF Heerenveen wist samen met het jonge bedrijf Water & Energy Solutions een energiereductie van maar liefst 33 procent te realiseren. Dat kon door heel anders naar productieprocessen en utilities te kijken. Zo bleek bij BASF dat de boilers van het fornuis, dat reststoffen uit het productieproces verbrandde, ook stoom produceren. Warmte uit de warmtekracht unit op het terrein was dus helemaal niet nodig. Uiteindelijk is de WKK verwijderd en zijn de absorptiekoelers vervangen door elektrisch aangedreven koelers.

De jury vindt het project van BASF Heerenveen inspirerend, doordat er door anders te kijken snel een energiebesparing is te realiseren. De jury: ‘De komende decennia is en blijft energiebesparing heel belangrijk. Hoe minder energie er nodig is, hoe gemakkelijker het wordt om een groot deel duurzaam op te lossen.