nieuws

Nationaal platform voor hergebruik en ontmanteling gelanceerd

Publicatie

11 okt 2017

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

decommissioning

Energie Beheer Nederland (EBN), als vertegenwoordiger van het Ministerie van Economische Zaken, en NOGEPA, brancheorganisatie voor de nationale olie- en gasindustrie, hebben op dinsdag 10 oktober Nexstep, Nationaal Platform voor Hergebruik & Ontmanteling, gelanceerd.

Naarmate olie- en gasvelden het einde van hun levensduur naderen, zal de bijbehorende infrastructuur beschikbaar komen voor andere toepassingen. De energietransitie biedt de mogelijkheid om bestaande elementen te hergebruiken als aanvulling op hernieuwbare investeringen, alvorens ze uiteindelijk veilig en efficiënt te ontmantelen. Nexstep moet deze ontwikkeling vorm gaan geven. De missie is om als  koepelorganisatie te dienen, die de dialoog over de hergebruik- en ontmantelingsagenda voor de olie- en gasinfrastructuur in Nederland coördineert en faciliteert.

Synergie

Bij de lancering gaven Jan Willem van Hoogstraten, CEO van EBN en Jo Peters, Secretaris-generaal van NOGEPA, inzicht in de achtergrond van het project en de behoefte aan een nieuwe organisatie. Van Hoogstraten: “In november 2016 werd het plan voor een landelijk platform gepresenteerd in het Masterplan Ontmanteling & Hergebruik. Hierin beschreven we hoe een gestructureerde en gezamenlijke aanpak eruit zou kunnen zien. Begin 2017 werd besloten om dit plan in praktijk te brengen. Nexstep is vandaag het concrete resultaat daarvan .”

Jo Peters: “In de komende twee decennia valt een enorme toename van ontmantelingsactiviteiten te verwachten. Wij geloven dat Nexstep – als een doelgericht platform met meerdere stakeholders – ons in staat stelt om kansen voor hergebruik optimaal vast te stellen en te benutten, en bij de ontmantelingsactiviteiten synergie te realiseren.”

Lees meer over decommissioning en het platform in ‘Decommissioning offshore in beeld gebracht’ in Petrochem 9, 2017

 

Foto: Allseas

Petrochem 7/8, 2018

17 juli 2018

EemsDeltavisie
Eemsdeltavisie 2018: Factory as a Forest

Wanneer 17 Oct 2018
Locatie Evenementenhal Delfzijl, Handelskade West 26, 9934 Delfzijl