blog

Column: Groei leidt tot groei

Publicatie

3 jul 2017

Auteur

Wim Raaijen

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

eemsdelta

Het bruist aardig in het noorden van Nederland, maar het straalt er niet altijd vanaf. Natuurlijk overschaduwen de problemen met de gaswinning veel, maar er gebeurt echt veel meer.

De komst van Google is natuurlijk wel bekend. Ook over de aanleg van de biostoominfrastructuur hebben we uitgebreid geschreven. De uitbreiding van Holland Malt heeft tevens het nieuws gehaald. Veel aandacht is er verder voor de actie Top Dutch om Tesla te bewegen naar de Eemsdelta te komen met de bouw van de geplande gigafabriek voor de productie van batterijen, zonnepanelen en meer. Mooi om te zien dat daar ineens wel lef wordt getoond, met een creatieve aanpak ook.

Geweldig instrument

Veel interessante projecten krijgen echter nauwelijks aandacht. Samen met de programmamanager voor de chemie in de Eemsmond, Chris Henny, mag ik momenteel schrijven aan de industrie-agenda voor de Eemsdelta. Dat in het kader van Chemport, de incubator voor een groeiende groene chemische industrie in Groningen, Drenthe en Friesland. Een geweldige ambitie natuurlijk. Tijdens EemsDeltavisie op 14 september gaan we hierover in Delfzijl ook een stevig debat voeren.

Als je als nieuwsgierige journalist een dergelijke opdracht mag doen, weet je van tevoren dat je wel een belangrijk offer moet brengen. Zo af en toe moet je op je tong, of beter gezegd je laptop, bijten. Want ik mag natuurlijk niet zomaar schrijven over wat ik hoor in de tientallen interviews die we voor dit project voeren.

Voor een paar nieuwtjes heb ik gelukkig toestemming. Zo gaat ESD-SIC een unieke samenwerking aan met ENGIE, waarbij het energiebedrijf mede mag bepalen wanneer er siliciumcarbide wordt geproduceerd. Doordat de productie van ESD heel veel stroom verbruikt en binnen twee minuten aan en uit kan worden geschakeld, kan deze samenwerking het stroomnetwerk reguleren. Dus aan als er een overschot aan stroom in het net is en uit als er tekorten dreigen. Een geweldig instrument nu duurzaam opgewekte stroom fors aan het groeien is. ESD is immers de achtste stroomafnemer van Nederland.

Streepje voor

Ik mag ook wat meer vertellen over BioMCN, dat voorzichtig CO2 als grondstof gaat gebruiken om van haar reststroom waterstof, methanol te maken. En dat het bedrijf van plan is om een hele productielijn uit de mottenballen te halen.

Er zijn echter nog meer plannen, waar bedrijven nauwelijks iets over naar buiten brengen. Vaak gaat het daarbij niet om strategische of tactische overwegingen. Er simpelweg niet over nagedacht, de focus ligt vooral naar binnen of externe communicatie wordt gewoonweg niet belangrijk geacht.

Vooral het laatste vind ik een misvatting en niet alleen als nieuwsgierige journalist. Succes heeft namelijk een aanzuigende werking voor investeringen en nieuwkomers in een industrieel cluster. Groei trekt nog meer groei aan. En dat is ook in het belang van de reeds aanwezige industrie.

Op het vlak van open communicatie lijken Vlamingen de Nederlanders voorbijgestreefd. Het bruist in de Antwerpse haven en dat willen ze weten ook. Het effect is dat er alleen maar investeringen bijkomen. We moeten er niet gek van op staan te kijken als Antwerpen aan het einde van het jaar ook bij Tesla een streepje voor heeft. Dus Eemsdelta – en uiteraard ook Rotterdam, Chemelot, Moerdijk, Terneuzen, Emmen, Bergen op Zoom – laat je zien!

Voor interessant nieuws over investeringen, innovaties en plannen: jullie weten de redactie van Petrochem te vinden. Dat geldt natuurlijk ook nog steeds voor Antwerpen, Gent, Tessenderlo en Geel. Top Benelux, wat ons betreft.

Reageren? Via de mail: wim@industrielinqs.nl of via Twitter: @wimraaijen

Bron: Petrochem 7/8-2017

Petrochem 6, 2018

18 juni 2018

EemsDeltavisie
Eemsdeltavisie 2018: Factory as a Forest

Wanneer 17 Oct 2018
Locatie Evenementenhal Delfzijl, Handelskade West 26, 9934 Delfzijl