AkzoNobel beloont schipeigenaren met eerste carbon credits

woensdag 24 februari 2016 AkzoNobel

AkzoNobel heeft 126.000 zogeheten carbon credits uitgekeerd aan schipeigenaren die hun schepen hebben voorzien van een milieuvriendelijke antifouling coating. De credits hebben een gezamenlijke waarde van ruim 500.000 dollar.

Het is voor het eerst dat AkzoNobel credits uitgeeft sinds het chemieconcern het credits-systeem in 2014 opzette. Dit gebeurde in samenwerking met de Gold Standard Foundation, dat een systeem heeft ontwikkeld om de credits te verifiëren. Carbon credits kunnen worden verdiend met het reduceren van de CO2 uitstoot.

 

Binnen het project van AkzoNobel kunnen schipeigenaren credits verdienen door hun schepen met de milieuvriendelijke Intersleek antifouling coating van AkzoNobel uit te rusten. Antifouling coating, bedoeld om het vasthechten aan het schip van micro-organismen, mosselen en algen te voorkomen, bevat vaak biociden. Dat zijn chemische stoffen die ongewenste organismen vernietigen. De Intersleek coating is echter biocide-vrij en daarmee milieuvriendelijker. Door deze coating te gebruiken wordt er bovendien bespaard op brandstofgebruik en dus de uitstoot van CO2.

 

In totaal ontvingen 16 schepen credits. Gemiddeld bespaarde elk van die schepen 1250 ton brandstof en 4000 ton CO2 per jaar door Intersleek coating te gebruiken. In totaal was dit goed voor de toekenning van 126.785 credits door de Gold Standard Foundation. AkzoNobel verwacht dat dit aantal in de nabije toekomst zal groeien, aangezien er steeds meer schepen tot het project toetreden.

 

De uitgifte van de credits vond plaats na een nauwgezette analyse van het brandstofverbruik van de zestien participerende schepen. De analyse werd uitgevoerd door een onafhankelijke inspecteur, RINA Services en de Gold Standard Foundation. Momenteel is AkzoNobel met de betrokken schipeigenaren in gesprek over de verkoop en verrekening van hun credits.

 

Wereldwijd maken zo'n 4500 schepen gebruik van de coating van AkzoNobel. Samen zijn deze schepen goed van een totale jaarlijkse reductie van 17 miljoen ton CO2, uitgaande van een CO2 reductie van 10 procent per schip. Dit totaal staat ongeveer gelijk aan 1,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot door toedoen van scheepvaart.

Petrochem is een uitgave van Industrielinqs Pers & Platform.
© 2016 www.petrochem.nl - alle rechten voorbehouden.